Zomrel legendárny jazzman a hráč na trúbku Clark Terry

23.02.2015 Celý región

New York 23. februára (TASR) - Legendárna osobnosť nielen americkej jazzovej scény, hráč na trúbku Clark Terry už nie je medzi živými. Rodák zo St. Louis, ktorý svojho času hrával v slávnych Big Bandoch Counta Basieho i Duka Ellingtona, skonal v sobotu v Pine Bluff v americkom štáte Arkansas v kruhu blízkych na následky kardiovaskulárnych problémov vo veku 94 rokov. Terryho však dlhší čas sužovali zdravotné komplikácie spojené s cukrovkou, uviedli tlačové agentúry AP a DPA.

Ako na umelcovej stránke na jednej zo sociálnych sietí napísala jeho manželka Gwen, stal sa členom nebeského bigbandu, v ktorom bude hrať a spievať s anjelmi.

Skladateľ, pedagóg a špičkový hráč na trúbku zanechal viac ako 900 nahrávok, spolupracoval s takými osobnosťami nielen jazzovej scény ako Quincy Jones, Ella Fitzgeraldová, Aretha Franklinová, Theolonious Monk, Charles Mingus, Dizzy Gillespie a mnoho ďalších.

Práve Quincy Jones v prvej reakcii na smutnú správu uviedol, že svet prišiel o jedného z najväčších trubkárov všetkých čias.

Clarkovi Terrymu, ktorý kedysi stál na začiatku umeleckej dráhy Milesa Davisa, udelili okrem iného titul NEA Jazz Master - najvyššie jazzové ocenenie v USA (1991) - a prestížnu hudobnú cenu Grammy za celoživotné dielo (2010).
 
 
 
 
 

Vyberte región